Mănăstirea Cutlumuş

Ctitorul ei fondator a fost Alexe Comneanu, împăratul Bizantului si călugărul Calist Cotlomuseanu (sec. IX), un arab evlavios de la care îsi trage si numele. Mama acestuia, era crestină si el însusi devine crestin schimbându-si numele său arab, în Constantin iar din călugărie, Calist.

Mai târziu, această M-re a fost jefuită, iar Vodă Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrân si Vintilă Vodă domnii Tării Românesti au refăcut-o si au împodobit-o din nou. Aici a fost Protas, fostul mitropolit al UngroVlahiei Hariton (1372-1380+), din care pricină se mai numeste si M-rea Sf. Hariton. In 1766, a vietuit aici ca simplu călugăr Matei patriarhul Alexandriei care a înzestrat-o cu avere.

Aici se află icoana Mântuitorului si a Maicii Domnului numită „Mijlocitoarea“, făcătoare de minuni. Are părticele de la diferiti sfinti: capul Sf. Haralambie, piciorul Sf. Ana, capul Sf. Alipie Stâlpnicul precum si mâna stângă a lui Grigore Teologul, Sf. Paraschevi, Sf. Anastasia (izbăvitoare de otrava). Pe lângă cărti vechi de ritual si teologie, are si manuscrise, 94 pe pergament cuprinzând chestiuni bisericesti din sec. X-XIV-lea, 300 manuscrise cu materii si muzică bisericească din sec. XIV-XIX-lea.

În paraclis se afla icoana Maicii Domnului „Tare Aparatoare” (sec.XIII) – aparatoare de foc si de frica.

Acest articol a fost publicat în Cutlumuş. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mănăstirea Cutlumuş

  1. gheorghe zice:

    am lucrat la aceasta manastire este foarte frumos si bine cu oameni minunati . tin sa-i transmit multa sanatate si fericire parintelui IACOB SI parintelui TARASE SI NU IN ULTIMUL RIND LA TOT CLERUL BISERICESC DIN ASCEASTA MANASSTIRE.MULTA SANATATE SI FERICIRE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s