Mănăstirea Pantocrator

Primul ctitor al ei a fost împăratul Alexie Comneanul, în a doua jumătate a sec. XIV. Mai târziu din cauza cutremurului a stat multă vreme pustie. Evlavia românească a reînoit-o. Banul-Gavril din România si cu alti boeri crestini au refăcut-o au zugrăvit-o si au împodobit-o frumos. Aci a vietuit călugărul malorus Paisie-Velicicowski (+ 1794), reorganizatorul vieţii monahale din Moldova. Tot ei trimeteau bani pentru întreţinerea monahilor. Avea închinată Mănăstirea Căscioarele (jud. Vlasca).

Odoare: Icoana Maicii Domnului zisă �Gherondissa” (bătrâna) frumos îmbrăcată în argint de către Filaret mitropolitul Moscovei. In bibliotecă se găsesc cărti de valoare: O evanghelie scrisă pe pergament foarte mărunt cu litere aurite, de către, Ioan-Colibasu sec. XIII, o psalitre cu 12 miniaturi, care se păstrează în sf. Altar. Tot pe perga ment foarte vechi se găsesc 66 manuscrise cuprinzând materii din sec. XI-XIV-lea. Sf. moaste are; Un deget de la piciorul Sf. Ioan Botezătorul, piciorul cu pulpa Sf. Apostol Andrei (cel dintâi chemat) şi scutul Sf. Mercurie, Capul Sf. Ioan cel Milostiv, capul Sf. Teodor Stratilat, părticele din moastele Sf. arhidiacon Stefan, a Sf. Ignatie, a Sf. Apostol Tit şi Constantin cel Mare.

Are 8 paraclise în interior şi 7 în exterior.

Aici se află o icoana a Maicii Domnului – „Gherontisa“. Cu această icoană s-a întâmplat următoarea minune: stareţul care era bolnav la pat a trimis vorba preotului care făcea liturghia să termine slujba mai repede şi să vină sa-l împărtăşească. Preotul însă nu a ascultat gândindu-se că va mai trăi până când va termina slujba şi nu s-a grăbit, atunci Maica Domnului a strigat din această icoană spunandu-i sa asculte cuvântul staretului. Atunci acesta înfricoşat a terminat slujba cât a putut de repede şi s-a dus şi l-a împărtăşit pe stareţ, după care stareţul s-a săvârşit.

Acest articol a fost publicat în Pantocrator. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mănăstirea Pantocrator

  1. Pingback: Pelerinaj Sf. Munte Athos 2-12 August 2009 «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s