(în greacă: Μονή Σίμωνος Πέτρας) Simonopetra (sau Simonos Petra), adica „Piatra lui Simon”.
Mănăstirea Simonopetra se situează pe locul treisprezece în ierarhia mănăstirilor athonite.
Mănăstirea se află pe coasta sudică a peninsulei Athos, între portul athonit Dafni şi mănăstirea Grigoriu. Deşi întreaga coastă sudică a Athosului este în general neregulată şi accidentată, locaţia în care este construită mănăstirea este excepţional de aspră. Este construit pe vârful unei singure stânci uriaşe, practic fiind agăţată de acea stâncă la 330 de metri deasupra mării.
A fost zidită prin minune pe la mijlocul sec, XIV-lea. Cum? Stând la rugăciune cuviosul Simeon, ctitorul ei; O stea s-a lăsat din cer în noaptea de Crăciun, arătând locul unde trebue să zidească Mănăstirea. De aceea s-a numit noul Bethleem.
Un inger s-a coborat din cer cu o sfoara, si apucand sfantul de un capat si ingerul de celalalt capat au inconjurat stanca si au tras retezand varful stancii pentru a se putea construi manastirea.
Cuviosul Simeon a venit în Sf. Munte pe la 870, pustnicindu-se într-o pesteră care se vede si astăzi. În 1334 regele Sârbilor Ioan Ugles a reînoit-o si înbogătit-o cu daruri scumpe. După un timp M-rea a fost jefuită de Arabi. Un alt cuvios tot Simeon a reînoit-o fiind ajutat de împăratul Bizantin Andronie-cel-mare, al cărui fiu Ioan, a vietuit în Mânăstire necunoscut de nimeni ca grădinar. La 1581 a fost distrusă de foc. Vre-o 30 călugări se aruncară de pe stâncă pentru a se salva, dar si-au găsit moartea.
Egumenul M-rei, Eugeniu, cu câtiva călugări, care scăpară, s-au retras în M-rea Xenofonte, de unde mai în urmă au revenit si au refăcut-o cu ajutoare bănesti din tara Românească. La (1593-1601), MihaiViteazul a ajutat-o cu bani (anual) si i-a trimes ca dar o evanghelie îmbrăcată în argint si poleită cu aur, precum si două cruci de lemn Sf.
I-a închinat si mănăstirea sa din Bucureşti, cu Schitul ei: Besteleu din Arges si Isvoranul din jud. Buzău. Sf. moaste are: Mâna stângă a Mariei Magdalena. capul Sf. Modest, capul Sf. Pavel mărturisitorul, părticele de la Sf. Varvara, Sf. Evdochia, Sf. Trifon, Sf. Eftimie, Iacob Persul si Sf. Naum.
aceasta manastire e recladita din temelii de Mihai-Viteazu
de altfel marele voevod are aici o icoana in care e zugravit ca sfant
desigur ca grecii in sovinismul lor n-o sa va spuna nimic
chiar langa camera de oaspeti(arhondaric cum ii spun grecoteii) mai e o camera
privind spre arhondaric e prima usa pe stanga
acolo daca puteti intra-grecoteii o deschid cand sunt multi vizitatori simultan-veti vedea icoana cu sfantul Mihai-Viteazul