Mănăstirea Xiropotamu

Ctitor dintru început a fost împărăteasa Pulheria a Bizanţului (424) şi fratele ei Teodosie cel Mic. Pe la anul 839 a fost jefuită de arabi, iar pe la 870 s-au adunat monahii printre care a fost şi fiul împăratului bizantin Mihail Procopie, care îmbrăcând haina monahală a luat numele de Pavel. El a zidit din temelie toată mănăstirea. După câtva timp Pavel s-a retras în singurătate unde a pus început altei mănăstiri cu numele Sf. Pavel, iar cu timpul s-a ruinat si aceasta, iar cel care a restaurat-o a fost călugărul Chesarie Daponte între 1761-1783, cu ajutoare date de la domnitori si boieri munteni. În interior are 10 paraclise.

Bibliotecă bogată cu cărti si manuscrise grecesti: 19 manuscrise pe pergament cuprinzând diferite materii din sec. X-XIV, 239 manuscrise cuprinzând probleme bisericesti din sec, XVI-XVIII şi altele.

Sfinte Moaşte: Bucata cea mare din lemnul crucii Domnului îmbrăcată în argint, ca o palmă si ceva lungime si ca două degete lătime – se vede si gaura cuiului ori cine o va săruta, cu evlavie, sloboade o mireasmă nespusă, o cruce din lemn sfânt împodobită cu pietre scumpe roşii, dăruită de Constantin Duca domnul Ţării Româneşti, un deget al Sf. Vasile cel Mare, capul Sf. Axentie, o bucată din moaştele Sf. Salomeia, bucăti din faşa şi scutecele Domnului, parte din darurile care le-au adus magii la naşsterea Domnului, o bucată mare de sânge de la Sf. 40 mucenici şi altele.

Acest articol a fost publicat în Xiropotamu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mănăstirea Xiropotamu

 1. szeppty zice:

  si aceasta manastire e reconstruita din temelii de Stefan cel Mare
  fiti atenti la usile cand intrati in biserica(sau catolicon)
  e sculptat zimbrul moldovenesc pe ele
  priviti si fiti mandri ca sunteti romani si cunoasteti-va trecutul

 2. codrut zice:

  Doamne ajuta

  Stiu ca in apropierea acestei manastiri se afla o chilie a unui Parinte din Romania….am fost in 2009 acolo si am innoptat la chilia dansului, dar din pacate , nu mi-a trecut prin minte sa-i cer numarul de telefon….Ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie? Sincer imi pare f rau ptr ca acuma nici numele parintelui nu mi-l mai aduc aminte…

  Codrut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s