Mănăstirea Sf. Pavel

Intemeietorul ei este Sf. Pavel (fiu de împărat) retras aci cu câtiva călugări în sihăstrie fiind locuri de mare liniste. Pavel a fondat Mănăstirea si a stat ca Egumen 45 de ani, fiind chemat la Constantinopole pentru oarecare pricini împărătesti, a murit pe drum, în corabie, fiind în vârstă de 110 ani. După ce a ajuns corabia la Constantinopole, creştinii ţărigrădeni, i-au luat sfântul trup şi l-au îngropat cu mare cinste ca unul ce era fiu de împărat.

muntele-athos-29.jpgMai târziu arabii au jefuit-o însă a fost zidită din temelie din marmură cioplită, de Ioan Constantin Basarab si Constantin Brâncoveanu (domnul Tării Românesti). Stefan Vodă, fiul lui Bogdan la 1501 i-a zidit aghiasmotarul, de la Brâncoveanu avea anual 4000 piastri, iar de la Banul Barbu si Radu câte 2000 anual piastri. Neagoe Vodă i-a zidit turnul, iar Matei Basarab cu sotia sa Doamna Elena au dat sume mari de bani, închinându-i si Mănăstirea Jitianu din judetul Dolj. Iar Dabija Vodă, cu sfatul ţării i-a închinat la 1664 Februarie 19, M-rea Todireni.

Mai are si două icoane făcătoare de minuni si o bucată din trestia pe care i-a dat-o în mână Mântuitorului spre batjocură Irod.

Aci se află o cutie de argint cu darurile care le-au adus magii Domnului la Vitleem: aur, smirnă si tămâie, 14 bucăti aur, 62 bucăti smirnă si tămâie însirată pe sârmă.

Părticele din sfintele moaşte de la Constantin cel Mare, Sf. Silvestru, Sf. Haralambie, Sf. Trifon, capul Sf. Teodor Stratilat, piciorul Sf. Grigore Teologul şi altii. Pe moşia acestei mănăstiri se mai află multe schituri printre care: schitul româresc Lacu cu hramul Sf. Dimitrie în care vietuiesc ca la 70 călugări români.

muntele-athos-28.jpgManastirea este numarata a 14-a in ierarhia celor 20 de manastiri atonite, are viata de obste si vietuiesc in ea 91 de calugari (1990). De aceasta manastire depind schitul romanesc Lacu si Noul Schit. Manastirea are zece paraclise, trei in incinta si sapte in afara.

Schitul romanesc Lacu este un schit mic cu viata de sine, cu o frumoasa biserica de piatra, avind hramul Sfintul Mucenic Dimitrie. A fost infiintat in secolul al XVIII-lea de citiva calugari de la Neamt, Caldarusani, Cernica si din manastirile basarabene. La inceputul secolului al XIX-lea, Schitul Lacu avea peste 30 de chilii în care se nevoiau până la 80 de călugări sihaştri şi era a doua aşezare monahală românească din Sfântul Munte, după Schitul Prodromul care numara pe atunci peste 120 de monahi.

app00063.jpg

Acest articol a fost publicat în Sf. Pavel. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mănăstirea Sf. Pavel

  1. Eugenia zice:

    Asi dori sa stiu unde ma pot adresa sfintilor preoti si calugari din Sfanta Manastire „Sfantul Pavel” Cu mult respect.

  2. Eugenia zice:

    Buna ziua ! Am o mare rugaminte la cei care imi pot raspunde.As dori din suflet sa stiu adresa completa a Sf.Manastiri „Sf.Pavel”,precum si nr. de telefon,fax si conturi.Sper sa gasesc intelegere si ajutor.Cu mult respect,va multumesc si astept cat mai urgent raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s