Icoana Esfagmeni („Înjunghiata”) din Mănăstirea Vatopedu

untitled-11.jpgIcoana facatoare de minuni Esfagmeni („Injunghiata”) dateaza din secolul al XIV-lea si se afla in pronaosul paraclisului Sfantului Dumitru, din Biserica cea Mare a Manastirii Vatopedi, de pe Sfantul Munte Athos. Istorisirea despre aceasta icoana se afla intr-un manuscris din secolul al XVII-lea, intitulat „Proschinitar al Manastirii Vatopedi”, la capitolul „Despre Sfanta Icoana si minunea sa uimitoare”.

Un ierodiacon care se ingrijea pe atunci de biserica, intr-una din zile fiind ostenit dupa o priveghere de toata noaptea, dupa ce-si termina ascultarea, merse la trapezar si ii ceru putina paine, spre a-si potoli foamea, care il chinuia grozav. Acesta, manios pentru cererea nepotrivita, caci nu era vremea mesei, il alunga, ocarandu-l ca pe un nesatios si rob al pantecelui. Atunci, ierodiaconul se manie la randul lui si, neputandu-si face singur dreptate, s-a intors furios in biserica, tinand un cutit in mana si spunand: „In desert ma obosesc slujind si ostenindu-ma in fiecare zi ca sa ingrijesc biserica aceasta, caci nici macar putina paine nu-mi dai, spre a-mi potoli foamea”. Si, impins de diavol, veni in fata icoanei Maicii Domnului si, ridicand cutitul cu mana nelegiuita si plina de cutezanta, lovi in obrazul drept, aproape de ochi, al Maicii din icoana. „Si indata, prin minunile ei, Prealaudata Stapana, se deschise rana si tasni ca dintr-un trup viu, sange din belsug.”

De atunci, icoana aceasta s-a numit „Injunghiata”. Sangele care a tasnit din rana l-a stropit in ochi, orbindu-l cu desavarsire pe faptas. Acesta, vazand minunea nemaipomenita, a cazut plin de durere inaintea icoanei si, plangandu-si nelegiuirea, tanguindu-se si lovindu-si capul de marmura, se numea pe sine ucigas si nelegiuit si vrednic de a fi dat mortii.

Dupa putina vreme, toti parintii si fratii din manastire au aflat despre aceasta intamplare si au vazut cu totii rana de cutit, sangele care mai curgea din icoana, cutitul insangerat si pe ierodiacon zacand la pamant, ocarandu-se pe sine si zbuciumandu-se precum lunaticii, vorbind fara noima, ca un indracit, iar chipul Sfintei Icoane schimbat la fata si palid, precum al unui om fara de viata. Toti se cutremurara, incremeniti de teama. Atunci, egumenul facu impreuna cu intreaga obste priveghere de toata noaptea, cantand si rugand-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa-Si inceteze mania asupra vinovatului si sa Se milostiveasca si sa ierte nelegiuirea plina de indrazneala ce o savarsise nenorocitul acela.

Nu dupa multe zile se arata Nascatoarea de Dumnezeu in vedenie egumenului, zicandu-i ca pacatul nefericitului s-a iertat si ca acesta va fi tamaduit de duhul lunatic care il muncea.

Ierodiaconul isi facu insa o strana inaintea icoanei, unde a stat numai in picioare, timp de trei ani incheiati, tanguindu-se pentru marea nelegiuire, pana cand a auzit dinspre milostiva icoana (care ii darui iarasi lumina ochilor) aceste cuvinte: „Ti s-a iertat pacatul, insa mana ta cea indrazneata sa ramana uscata in vremea vietii tale, iar dupa moarte – nedestramata”. Si asa a fost. Dupa moartea lui, tot trupul i s-a destramat, numai mana nu. Aceasta se afla si astazi asezata intr-o racla sub acea icoana, marturisind vadit minunea savarsita. Iar rana din care a curs sange se vede si astazi.

Si ard dinaintea acestei icoane candela vesnica si lumanare nestinsa.

După Formula As

Reclame
Acest articol a fost publicat în Vatopedu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Icoana Esfagmeni („Înjunghiata”) din Mănăstirea Vatopedu

 1. aura zice:

  cum putem contacta prin maile pe sfintii parinti?

 2. BLESNEAG MARIN zice:

  VA ROG MULT TARE SA-MI TRIMITETI 3 CORDELUSE CARE AU FOST ATINSE DE BRAUL MAICII DOMNULUI. VREAU SA LE FOLOSESC PT A LE PURTA EU SI PARINTII MEI.
  VA MUTUMESC ANTICIPAT.
  ADRESA MEA ESTE BLESNEAG MARIN,DIN BARLAD,STR.REPUBLICII,NR.284,BL.C4,SC.A,ET.2,AP.8,JUD.VASLUI.

 3. Alexandra zice:

  VA ROG TARE MULT SA MI TRIMITE TI 2 CORDELUSE CARE AU FOST ATINSE LA BRAUL MAICII DOMNULUI.VA MULTUMESC ANTICIPAT.Adresa este BUCURESTI ALEEA BARAJUL BICAZ NR.1, BL.M1 A+B, SC.5,AP.88,SECTOR 3.

 4. florescu anca zice:

  multumesc Lui Dumnezeu ca am putut descoperi prin dvs minunile savarsite de Maica Domnului. va rog tare mult daca puteti sa imi trimite-ti si mie orice mic lucru atins la braul Prea SFANT al Maicii noastre… Dumnezeu sa va ajute si va mantuiasca!! adresa mea este: oras mizil judet prahova strada 13decembrie nr 2 iar eu ma numesc florescu anca… v-as ruga din tot sufletul sa ma ajutati!!!! cu multumiri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s