PREZENT! la Muntele Athos (Tabără de muncă)

Publicat în August 2006 în Blogul Mişcarea Legionară

Asociatia „Prezent” a deschis acum trei saptamani o tabara de munca pentru refacerea Chiliei Izvorul Tamaduirii din Schitul romanesc Lacu – Sfantul Dimitrie de pe Muntele Athos. Tabara a fost deschisa de cuibul condus de Ionut Baias urmand ca pana la toamna alte patru cuiburi ale Asociatiei PREZENT! precum si prieteni ai acestei Asociatii sa continuie a da un ajutor pentru ridicarea vechii chilii. Cei interesati in sustinerea acestui efort pot participa alaturi de noi fie prin prestarea de munca fie prin depunerea unei sume de bani in contul Chiliei Izvorul Tamaduirii. Din cauza dificultatilor legate de cazare dar si de accedere in Sfantul Munte, deplasarea se va face in grupuri mici de pana la 5 persoane. Grupurile se vor inlocui succesiv la doua sau la trei saptamani. Fiecare participant isi va suporta in intregime costurile deplasarii (aproximativ 130-150 de euro), mancarea si cazarea fiind asigurate de parinti. Cei care au credinta in Dumnezeu si doresc sa participe alaturi de noi sa ne contacteze din timp.
Traiasca Legiunea si Capitanul!

Cezarina Barzoi, telefon 0726.384.375, asociatiaprezent@yahoo.com

DE CE O TABARA DE MUNCA PE MUNTELE ATHOS?


De zeci de ani statul roman priveste cu nepasare la toate eforturile facute de monahii romani de a reconstrui si repopula cu calugari vechiile chilii romanesti din comoara si mandria Ortodoxiei: Muntele Athos. Traditia voievozilor romani mari ctitori de manastiri si schituri pe Muntele Sfant a apus.Lucrarile de reconstructie sunt de amploare in ambele schituri romanesti (Prodromu, Schitul Lacu – Sfantul Dimitrie) iar fondurile sunt ca de obicei insuficiente. Parintii pot sa sutina material un meserias si doi-trei angajati, dar nevoia de brate de munca este mult mai mare. Sunt si oameni de bine care au donat dupa puterile lor sume insemnate de bani, insa nevoile banesti sunt mult mai mari. Refacerea unei chilii cu biserica costa peste 150 de mii de euro. Numai in Schitul Lacu – Sfantu Dimitrie se reconstruiesc sau se renoveaza 7 chilii. Nu avem nici maretia voiezvozilor si nici puterea financiara necesara, dar fiecare dintre noi putem sacrifica doua saptamani de concediu pentru a merge la munca si rugaciune in Muntele Sfant al ortodoxiei, ajutand prin puterile noastre modeste la intarirea monahismului romanesc athonit. Dupa doua saptamani de munca asidua si rugaciune ne va parea rau ca cele doua saptamani nu au durat cat un an de zile.

La Athos...

ISTORICUL CHILIEI „IZVORUL TAMADUIRII”


Chilia1) „Izvorul Tamaduirii ” este una din cele 24 de chilii ale Schitului Lacu, care apartine de Manastirea „Sf.Pavel”.

Acest schit a fost înfiintat în anul 1760 de catre monahul român Daniil si de parintii care vietuiau împreuna cu el în aceste locuri pustnicesti. În anul 1764, în schit existau deja 8 chilii locuite, iar la începutul sec. XX numarul chiliilor ajunsese la 24, în care traiau o viata severa de rugaciune si nevointa mai mult de 100 monahi români.

Chilia „Izvorul Tamaduirii” a fost zidita pe la jumatatea sec.XXI, în partea vestica a schitului. Principalul ei ctitor si primul ei staret a fost ieromonahul Arsenie, înscris în monahologhiul2) Manastirii „Sf.Pavel” în anul 1860.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, încetând sa mai vina monahi români în Sf. Munte, chilia a ramas nelocuita si a început sa se degradeze. Încet-încet padurea de castan, care înconjoara chilia, a acoperit-o si a astupat cele 2-3 carari care o legau de celelalte chilii ale schitului. Despre existenta acestei chilii nu mai stiau decât parintele staret al manastirii, Arhimandritul Partenie (care în tinerete fusese padurarul manastirii si locuia într-o chilie putin mai sus de schit), precum si câtiva din parintii vechi ai manastirii si ai schitului.

Dupa 1989, începând sa vina iarasi monahi si tineri doritori de viata monahala din România în Sf. Munte, s-au rezidit 9 din cele 24 chilii ale schitului.

Anul acesta cu binecuvântarea parintelui staret si consimtamântul parintilor din conducerea manastirii am început curatirea locului pentru a rezidi si aceasta chilie, din care nu au mai ramas decât câteva ziduri.

Întâmpinam însa mari dificultati financiare.

Apelam la dragostea dumneavoastra sa ajutati la rezidirea acestui lacas de rugaciune românesc din Sf. Munte Athos, Gradina Maicii Domnului. Toti donatorii vor fi pomeniti, iar cei care doresc sa doneze sume mai mari de bani, pentru a devenii ctitori sunt rugati sa ne scrie sau sa ne contacteze telefonic.

Ne puteti scrie pe adresa:

MONAHUL EFREM VOINEA

CHILIA „IZVORUL TAMADUIRII” – SCHITUL SFANTUL DIMITRIE – LAKKOU
P.O.BOX 146 KARYES 63086 – HOLY MOUNT ATHOS – GREECE

Tel.00306998502661
RAIFFEISEN BANK (BD.UNIRII,NR.1,SECT.3,BUCURESTI)
CONT CURENT EURO : RO16RZBR0000060006823667
COD SWIFT:RZBRROBU (COD PT. DEPUNERE EURO DIN AFARA TARII)
CONT CURENT LEI: RO70RZBR0000060006823665

Cont bancar în Grecia:
AGRICULTURAL BANK OF GREECE
AGIOY OROUS

Tel:00-30-23770-23598
Account No: 439 01 001662 06
IBAN :GR50 0432 3620 0043 9010 0166 206
Tel:00-30-23770-23598


1)Chilia este o mica sihastrie, de regula având si biserica, care apartine de un schit sau direct de o manastire.
2)Monahologhiu este un registru în care sunt înscrisi toti Monahii care apartin de o anumita manastire.

Acest articol a fost publicat în Schitul Lacu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PREZENT! la Muntele Athos (Tabără de muncă)

  1. nikoleta zice:

    va rog nu stiu cu cine sa iau legatura ,am trimis cu ajitorul lui Dumnezeu un ajutor pt,chilii ,dar nu am stiut nr. tel.am trimis prin scrisoare recomandata pe adresa de pe net va rog cind o primeste parintele sa ma anunte ca de la posta asteapta raspuns ,este trimisa din koreia am trimis,o eri 19.04.2007 tresa ajunga timp de 5 zile .Daca ajunge pot sa mai trimit ,dar prin banca eu nu pot trimite decit numai asa recomandata .DOAMNE AJUTA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s