La Sfântul Munte ATHOS au început lucrarile de reconstructie din temelii a chiliei «Intrarea în Biserica a Maicii Domnului»

Sfântul Munte ATHOS din Grecia, numit pe drept cuvânt Gradina Maicii Domnului, este simbolul Ortodoxiei de pretutindeni în care convietuiesc de veacuri monahi din toate tarile ortodoxe, ca semn al unitatii si universalitatii credintei ortodoxe. Acest Sfânt Munte a fost mii de ani în întunericul închinarii la idoli, dar a fost încrestinat de însasi Maica Domnului pe timpul vietuirii Ei pe pamânt si a ramas drept capitala a ortodoxiei mondiale. Se afla aici 20 de manastiri mari înconjurate de mai multe schituri si chillii, locuite numai de calugari care cu smerenie zi si noapte, prin munca, post si rugaciune duc o viata monahala.

img_6829.jpg

img_6831.jpg

Schitul Lacu, ce are în centru Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Sfântul Munte ATHOS, se afla pe teritoriul manastirii Sfântul Pavel si dateaza de la începutul secolului al XVIII-lea. A fost si este locuit de calugari români, având în prezent 40 de vietuitori si un numar de 10 chilii construite, iar altele, adevarate ruine, ce asteapta sa fie reconstruite. Chilia reprezinta o casa cu 8-10 camarute de locuit si dotari (bucatarie, sala de mese, cuptor, camere de oaspeti si alte dependinte) în care se afla o bisericuta – paraclis, destinata ca loc de rugaciune zilnica pentru vietuitori chiliei, închinata sfântului sub ocrotirea caruia se afla chilia de la care îsi ia si denumirea.

img_6830.jpg

img_6834.jpg

img_6836.jpg

Reconstructia din temelii a chiliei «Intrarea în Biserica a Maicii Domnului» din Schitul Lacu, constituie o necesitate pentru noi, cei 9 vietuitori care în prezent locuim la chilia Sf. Artemie, întrucât aceasta este foarte mica si a devenit neîncapatoare.

img_6838.jpg

img_6840.jpg

Pâna acum, cu ajutorul Maicii Domnului si prin bunavointa unor crestini care ne-au ajutat, am reusit sa construim trei ziduri foarte mari din piatra pentru consolidarea muntelui din spatele chiliei, prezentate în imaginea alaturata. În prezent am sapat fundatia, urmând sa începem lucrarea de constructie propriu-zisa care este destul de mare si necesita fonduri apreciabile.

img_6841.jpg

img_6842.jpg

img_6844.jpg

img_6845.jpg

Se cuvine sa mai aratam ca, aceste comunitati ale românilor din Schitul Lacu sunt asezate într-o zona greu accesibila vizitatorilor, nu au nici un fel de venit financiar pentru a fi întretinute si aici nu se primesc salarii. Tot ceea ce reusim sa realizam se face, sub ocrotirea Maicii Domnului, cu dania credinciosilor si efortul fizic a calugarilor din obstea noastra si vecinatate.

img_6659.jpg

img_6661.jpg

Asadar, daca se vor afla binevoitori crestini cu posibilitati sa ne sprijine în continuare, noi le multumim si rugam pe Maica Domnului sa-i rasplateasca cu bunatatea Ei. Pe cei care nu au posibilitatea sa ne ajute financiar, îi rugam sa ne sprijine prin rugaciunea lor.

La rândul nostru, va asteptam pe toti pentru a va pomeni în rugaciunile noastre zilnice, dar si pentru a va trece în rândul binefacatorilor si chiar al ctitorilor acestui lacas sfânt. Totodata, dorim sa va pomenim si la Sfintele Liturghii, care se savârsesc în limba româna la Biserica Mare în toate duminicile si sarbatorile de peste an, unde participa toti ce 40 de vietuitori ai schitului.

Ajutoarele financiare pot fi depuse în urmatoarele conturi de la Piraeus Bank, pe numele Vlad Petru:

RO29 PIRB 4202 1017 3600 1000 (în lei – deschis în România);

GR10 0172 2300 0052 3003 1626581 (pentru USD);

GR81 0172 2300 0052 3003 1626564 (pentru EURO).

Pentru transferurile în valuta se va folosi codul SWIFT: PIRBGRAA.

Pomelnicile Dumneavoastra pot fi trimise pe adresa:

Monah Pimen Vlad
SCHITU LACU
P.O. Box 146 KAREIA
63086 SFÎNTUL MUNTE ATHOS
GRECIA

Putem fi contactati la telefonul chiliei: 0030 2377 023814

Domnul sa va binecuvânteze casa, familia si pe toti cei dragi dumneavoastra, iar Maicuta Domnului sa va ia sub Acoperamântul Ei si sa va îndrepteze pasii spre bucuria Raiului.

Cu dragoste crestineasca,

Monahul Pimen Vlad cu obstea

img_6667.jpg

img_6663.jpg

după Sfaturi Ortodoxe

Acest articol a fost publicat în Schitul Lacu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la La Sfântul Munte ATHOS au început lucrarile de reconstructie din temelii a chiliei «Intrarea în Biserica a Maicii Domnului»

 1. pitzy zice:

  superbe pozele superb muntele, vreau sa ajung si eu pe acolo

 2. claudiu zice:

  dumnezeu sa va dea puterea si harul duhului sfant si sa va ajute sa duceti pana la capat lucrarea aceasta

 3. george zice:

  am vazut biserica zidita .o frumusete de lucrare ,Dumnezeu sa rasplateasca celor care au lucrato

 4. elena zice:

  ELENA care se roaga impreuna cu sotul la icoana facatoare de minuni de la aceasta biserica pentru sanatate ,luminarea mintii ,intelegere in casa ,dezlegare de blesteme ,de farmece si vraji si indepartarea tuturor din casa si familia noastra ,reusita lui ELENA in gasirea unui loc de munca ,potolirea si linistirea tuturor vrajmasilor care au grija noastra care ne pun numai piedici la orice pas ,trimiterea unor semne de la dumnezeu pentru ca sa se linisteasca ,ginduri bune vecinilor ,colegi ,cumnati ,cumnate ,nepoti,nepoate,scaparea de napasta ,de acuzare si invinuire pe nedrept ,scapare din datorii ,noi n-am facut nici o promisiune nimanui si vrem descoperirea adevarului pentru ca numai minciuni sint .AJUTA-NE DOAMNE SI LINISTESTE-I PE CEI CE AU GRIJA CASEI NOASTRE.

 5. SORIN zice:

  AM MUNCIT SI EU ACOLO , LA RIDICAREA ACESTEI FRUMOASE CHILII SI AL PARACLISULUI INDEOSEBI , DAR CU REGRET IN SUFLET O SPUN CACI CUVIOSUL PARINTE PIMEN NU MI-A PLATIT TOTI BANII , MAI AVEAM DE LUAT DE LA DINSUL INCA VREO 500 EURO CARE INCA NICI LA ORA LA CARE SCRIU ACESTE RANDURI INCA NU I-AM PRIMIT . DUMNEZEU SI MAICUTA DOMNULUI SA-L AJUTA SI SA NU MA UITE , POATE INTR-O BUNA ZI SE V-A INDUPLECA SI IMI VA DA RESTUL CUVENIT . IERTATI PARINTE . DOAMNE AJUTA

 6. mariana isac zice:

  Ma iertati, nu stiu daca totusi cineva din muntele Athos va citi aceste randuri, dar vreau sa va aduc la cunostinta ca in luna martie 2010 am citit espre reconstructia schitului Lacu, si am trimis si eu o mica suma-100 euro din Perugia-Italia pe numele lui Draghici Nicolae -Agricultural Bank of Greece S.A-(toate coordonatele bancare) din partea lui Daniela Isac, dupa aceea am vazut ca s-a schimbat banca unde se puteau trimite ajutoare.Daca nu i-ati primit poate reusit sa-i recuperati. Blagosloviti si iertati, Mariana-Daniela Isac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s