Marea Lavră a Athosului

Mănăstirea Marea Lavră este cea dintâi aşezare chinovială din Athos şi prima din eparhia Sfântului Munte. Această mănăstire athonită a fost întemeiată pe la anul 963 prin osârdia pustnicului Atanasie din Trapezunda, şi cu ajutoare băneşti date de către împăraţii bizantini, Nichifor Focas (963-959) şi Ioan Tzimisca (Ioannis Tzimikes: 969-973). Ea este aşezată la capătul peninsulei, aproape de ţărm. Mănăstirea avea pe vremuri ca la 200 de călugări greci.

Marea Lavra

Mănăstirea Lavra a crescut practic prin grija Sfântului Atanasie Athonitul, a cărui viaţă se împleteşte inseparabil cu începuturile mănăstirii. Se ştie însă că viaţa monahală curgea în Athos cu mult înaintea venirii plăcutului lui Dumnezeu Atanasie, după tradiţie chiar din vremea Sfântului împărat Constantin cel Mare, însă Sfântul Atanasie este cel care a statornicit viaţa de obşte în acest loc binecuvântat de Dumnezeu şi ocrotit de Maica Domnului.

Marea Lavra

Ştim despre Sfântul Atanasie că s-a născut în Asia Mica, în cetatea Trapezunda, din părinţi dreptcredincioşi, care i-au dat din botez numele de Avramie. Rămas orfan din copilarie, a fost crescut de o maică de la care a şi deprins rugăciunea, postul şi înfrânarea. Încă de mic, sfântul a vădit o înclinaţie spre învăţătura scrierii şi gramaticii.

După moartea maicii, rămânând pentru a doua oară orfan, tânărul Avramie a ajuns, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, la Bizanţ. Aici a deprins filosofia şi tot aici l-a întâlnit pe viitorul împărat Nichifor Focas, cu care a rămas prieten până la moarte.

Marea Lavra

Iubitor de linişte, Sfântul Atanasie s-a retras la Athos, iar împăratul Nichifor Focas a fost cel dintâi ctitor al Lavrei, ridicând aici primele construcţii, biserica şi zidul de incintă şi dăruind mănăstirii părticele din lemnul Sfintei Cruci, sfinte moaşte şi odoare de mare preţ. Asta se întâmpla în secolul X, către anul 960 după Hristos.

 Marea Lavra          Marea Lavra

Initial Manastirea Lavra a fost inchinata Bunei Vestiri, insa a luat hramul Adormirii Cuviosului Atanasie dupa savarsirea acestuia, hram care se praznuieste in 5 iulie. Manastirea a ramas in atentia imparatilor bizantini, dintre care trebuie sa pomenim pe Andronic al V-lea, Ioan I si Ioan al II-lea din dinastia Paleologilor. Si despotii sarbi Stefan Milutin si Stefan Dusan au facut mari danii Marii Lavre.

Dintre voievozii romani, Vladislav I, domnul Tarii Romanesti, este primul ctitor (secolul 14) despre care avem informatii. El a daruit manastirii o vestita si frumoasa icoana a Sfantului Atanasie. Pe ferecatura, de o parte si de alta a sfantului, sunt reprezentati voievodul dimpreuna cu sotia sa, Doamna Ana. Icoana se pastreaza si astazi in tronul arhieresc din biserica mare.

Marea Lavra

Mai tarziu, Neagoe Basarab, iubitorul de Hristos si marele sprijinitor al Sfantului Munte, va ajuta manastirea cu bani, va darui vase de cult si vesminte si va acoperi biserica cu plumb. Vladislav al III-lea va innoi invelitoarea de plumb, iar Vlad Vintila va sustine repictarea bisericii de catre vestitul Teofan Cretanul.

Frescele cu care acesta a impodobit catoliconul sunt intre cele mai frumoase din Sfantul Munte si de referinta pentru pictura bisericeasca in fresca. Cu bani sau mosii au ajutat si Petru Schiopul, Alexandru cel Rau, Ieremia Movila si Gavriil Movila.

Marea Lavra

Episcopul Luca de Cipru al Buzaului, viitorul mitropolit al Ungrovlahiei, a daruit Manastirii Lavra o frumoasa Evanghelie cu miniaturi, iar Matei Basarab a daruit doua Evanghelii si un chivot din argint smaltuit.

Tot Matei Basarab a ridicat pe cheltuiala sa un paraclis in incinta manastirii, in cinstea Sfantului Mihail Marturisitorul, episcopul Sinadelor.

Marea Lavra

Capul Sfantului Mihail fusese adus in procesiune din Sfantul Munte in Muntenia, pentru alungarea lacusetelor care invadasera tara. Minunea s-a produs prin mijlocirea sfantului si, drept multumire, dreptcredinciosul voievod a ridicat acest paraclis.

Tot atunci a platit rascumparare pentru a pastra cateva parti din moastele Sfantului Mihail, pe care le-a ferecat in aur, argint si pietre pretioase, lasandu-le la Manastirea Arnota. Mai tarziu el adus si o parte din mana Sfantului Apostol Filip, pe care a lasat-o tot acolo, la Arnota, ctitoria sa.

Marea Lavra

Grigore Ghica si Serban Cantacuzino s-au adaugat si ei intre ctitori, iar mai tarziu li s-a alaturat si Constantin Brancoveanu, care va aduce si el in procesiune capul Sfantului Mihail Marturisitorul, spre a scapa de invazia lacustelor. La 1713 Constantin Brancoveanu construieste un paraclis in cinstea icoanei „Cucuzelita”.

Domnii fanarioti au ocrotit si ei Lavra. Nicolae Mavrocordat va aduce pentru a treia oara capul Sfantului Mihail in Tara Romaneasca, iar Constantin Racovita pentru a patra oara. In 1747, Grigore Ghica va aduce in Moldova moastele Sfantului Teodor cel Sfintit.

Marea Lavra

Acestia, dar si Grigore Alexandru Ghica al III-lea si Alexandru Scarlat Ghica au ajutat cu sume insemnate manastirea, care avea mari datorii la bancherii evrei din Salonic.

In biserica se pastreaza cateva particele din Sfanta Cruce si multe sfinte moaste. In capela Sfintilor 40 de Mucenici se gaseste mormantul Sfintului Atanasie Athonitul, iar in tezaurul Manastirii Lavra se pastreaza lucruri de mare pret: mitra si sacosul care au apartinut imparatului Nichifor Focas, ferecaturi, vesmite si alte odoare.

Marea Lavra

In aceasta Manastire se afla catre 2.050 de manuscrise, dintre care 650 pergamente, mai multe din ele sunt in legatura cu Tara romaneasca. Biblioteca manastirii mai detine 165 de codici vechi si mai mult de 30.000 de carti tiparite, fiind cea mai importanta biblioteca atonita. Biblioteca este cea mai bogata din Sfantul Munte.

In interiorul bisericii principale (catolicon-katholikon) se afla mormantul Sfantului Atanasie Atonitul, iar langa el se afla bastonul de fier de doi coti, in 4 muchii, al sfantului Atanasie si o cruce de lemn ferecata in fier pe care o purta la piept sfantul.

Marea Lavra

Tot aici se mai afla si o bucata din Sfantul Lemn al Sfintei Cruci a Domnului nostru Iisus Hristos, Capul Sfantului Vasile cel Mare, o mana a sfantului Ioan Gura de Aur, o mana a Sfantului Apostol Andrei cel dintai chemat, capul Sfantului Ioan Cucuzel si multe alte sfinte moaste.

In aceasta manastire a trait cel mai cunoscut imnograf si compozitor bizantin, Ioan Cucuzel. Manastirea mai poseda si mitra si carja lui Nechifor Focas (963-969). In curtea manastirii se afla cel mai vechi chiparos din lume plantat de insusi Sfantul Atanasie Athonitul.

 Marea Lavra          Marea Lavra

Icoana „Cucuzelita”. Se spune despre aceasta ca Sfantul Ioan Cucuzel a adormit la o priveghere iar Maica Domnului i-a spus din icoana: „Canta-mi, Ioane, si ma lauda, ca si eu nu te voi lasa!”

Icoana „Econoama”. Sfantul Athanasie fiind ingrijorat din pricina banilor care nu ajungeau, Maica Domnului i-a grait: „Nu te intrista, Athanasie, de acum eu voi fi economul acestei manastiri „, si de atunci pana in zilele noastre manastirea nu are econom.

 Marea Lavra          Marea Lavra

Icoana „Portarita”. Un turc a tras in icoana cu pistolul si al treilea glonte s-a intors si l-a lovit pe el. Minunea a facut din aceasta icoana pazitoarea manastirii.

Este manastirea tutelara peste tot Muntele si are jurisdictie asupra tuturor schiturilor si sihastriilor din jurul varfului Athos, inclusiv asupra schitului romanesc Prodromul. Schitul romanesc Prodromu, apartinind de Marea Lavra, a fost intemeiat de calugarii moldoveni Iustin, Patapie si Grigore in anul 1810.

Marea Lavra

In anul 1840 schitul a fost pustiit de armatele turcesti. In anul 1848 alti doi monahi moldoveni, Nifon si Nectarie, construiesc un nou schit in locul celui risipit, cu ajutor de la domnitorul Grigore Ghica. A fost terminat si sfintit in anul 1866.

Pe teritoriul Lavrei sunt schituri si chilii, multe locuite de parinti romani. Schitul romanesc Prodromu, Schitul Sfanta Ana, Kerasia, Kavsokalivia, Katunakia si Karoulia precum si chilia „Danieleilor” sunt cateva din cele mai cunoscute.

Marea Lavra

Reclame
Acest articol a fost publicat în Marea Lavră. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s