Mănăstirea Caracalu – scurt istoric

Manastirea Caracalu

Manastirea Caracalu

Manastirea Caracalu, cea de a unsprezecea manastire din Sfantul Munte Athos, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Situata intre Manastirile Iviron si Marea Lavra, spre deosebire de majoritatea celorlalte manastiri, ea nu se afla la tarmul marii, ci inspre interiorul peninsulei si destul de sus.

Manastirea Caracalu

Originea numelui acestei manastiri este destul de controversata. Unii autori sustin ca numele i s-ar trage de la ctitorul sau initial, imparatul roman Antoninu Caracal (211-217), insa aceasta ipoteza nu este sustinuta documentar. O alta ipoteza sugereaza ca numele este de origine turca, insemnand „turnul negru” (in turceste kara – koule), insa ea nu se sustine intrucat numele manastirii se regaseste ca atare mult anterior stapanirii turcesti.

Manastirea Caracalu

Prima atestare documentara a acesteia dateaza din secolul al XI-lea – anul 1018. Aceasta a determinat pe unii dintre istorici sa propuna varianta prin care manastirea si-ar fi luat numele de la un presupus calugar Karakalas – nume larg raspandit in epoca – care ar fi fost fondatorul manastirii si ar fi trait in acea perioada.

Manastirea Caracalu

In sprijinul acestei afirmatii vine si faptul ca ea nu apare intre manastirile enumerate in cel de-al doilea Typicon din anul 1046, ceea ce ne indreptateste sa credem ca era recent infiintata si deci fara o importanta prea mare.

Manastirea Caracalu

Din aceasta perioada se pastra un hrisov prin care imparatul bizantin Romanos al IV-lea Diogenes intarea manastirii o serie de proprietati. Pecetea imperiala din plumb se pastreaza si astazi in tezaurul manastirii.

Manastirea Caracalu

Din secolul al XI-lea si pana in secolul al XV-lea, nu se poate vorbi despre Manastirea Caracalu ca fiind o manastire infloritoare. Se pare chiar ca prin secolul al XIII-lea nici nu a fost locuita.

Manastirea Caracalu

In secolul al XIII-lea, ajungand in ruina, manastirea este refacuta de imparatii bizantini paleologi Mihail al VIII-lea, Andronic al II-lea si Ioan al V-lea. Ea s-a intarit si a fost refacuta prin sprijinul imparatilor din dinastia Paleologilor, cat si al Sfantului Athanasie, Patriarhul Constantinopolului.

Manastirea Caracalu – ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rares

Grija credinciosilor domnitori romani se face simtita si in aceasta mare manastire ortodoxa. Incepand cu Petru Rares, Manastirea Caracalu va ramane pentru peste trei secole in atentia voievozilor din Tarile Romane.

Manastirea Caracalu

Ajunsa din nou in ruina in anul 1535, Manastirea Caracalu intra in grija donmului moldovean Petru Rares care se angajeaza s-o refaca in intregime.

Manastirea Caracalu

Astfel s-a inceput cu constructia portului manastirii – arsanaua – si cu ridicarea unui turn inalt de paza. Se reconstruieste biserica si intreg ansamblul de chilii. Lucrarile de reinnoire de la Caracalu au fost continuate si terminate de ginerele sau, Alexandru Lapusneanu, cu sotia Ruxandra.

Manastirea Caracalu

Iubitor pentru acest sfant lacas, Petru Rares a trimis pe Proto Spatarul Petru cu multi bani, poruncindu-i ca sa zideasca o manastire frumoasa la malul marii. Acesta insa fiind lacom de bani ca si Iuda a zidit o bisericuta mica si s-a intors in tara spunand domnitorului ca a facut cum i-a poruncit. Domnitorul insa afland adevarul, s-a suparat foarte si vroia sa-i taie capul.

Manastirea Caracalu

Proto spatarul Petru – ca sa-si scape viata, a promis ca va ridica manastirea, cu cheltuiala sa. Asa a si facut in anul 1534. Si intorcandu-se in tara, cu buna isprava, domnitorul l-a iertat si l-a primit cu mare cinste.

Manastirea Caracalu

Refacerea in totalitate a manastirii a inceput-o tot Petru Rares, care a construit si masivul turn de aparare de la intrare. Turnul are 28 de metri inaltime si la inceputul secolului trecut inca mai pastra cele doua pisanii, acum disparute. Pentru a renova manastirea, Petru Rares a cerut si a obtinut permisiunea sultanului Soliman Magnificul.

Manastirea Caracalu

Monahii de aici pastreaza traditia ca dupa terminarea lucrarilor de restaurare, Petru Rares, noul ctitor al manastirii, s-a calugarit aici sub numele de Pahomie, impreuna cu protospatarul sau Petru si ca s-au savarsit aici amandoi in pocainta si viata sfanta. Tabloul votiv ii infatiseaza in coltul din stanga al pridvorului.

Manastirea Caracalu

Contrar opiniei majoritatii istoricilor care sustin ca Petru Rares este inmormantat la Manastirea Probota din Moldova, parintii de la Caracalu afirma cu tarie ca el ar fi venit alaturi de boierul Petru si ar fi luat schima cea mare in manastirea lor, primind la calugarie tot numele de Pahomie. Aici ar fi ramas pana la sfarsitul vietii si aici ar fi fost si inmormantat.

Manastirea Caracalu

In sprijinul acestei sustineri ei invoca fresca din pridvorul manastirii infatisand doi schimonahi tinand impreuna o biserica. Deasupra sta scris: „Noii ctitori ai acestei sfinte manastiri: Pahomie si Pahomie”.

Manastirea Caracalu

Ce se poate spune cu siguranta este ca din porunca si pe cheltuiala lui Petru Rares s-a zidit mai intai arsanaua, asa cum se poate citi pe pisania ce se pastreaza pana astazi: „Staret fiind Gherman, Io Petru Voievod si monahul Ioasaf ctitori, Dionysios Syropoulos Hagi mester zidar, in anul 1534 s-au savarsit acest turn si incinta”.

Manastirea Caracalu – ctitorie si a domnitorului Alexandru Lapusneanu

Lucrarile la Manastirea Caracalu s-au incheiat abia in anul 1563, cand domn al Moldovei era Alexandru Lapusneanul, care, cu siguranta, a contribuit si el la refacerea manastirii. Dupa cum stim, el s-a calugarit pe patul de moarte si a primit numele de Pahomie. Asa se explica poate mai bine prezenta celui de-al doilea ctitor Pahomie in tabloul votiv. Tot voievodul Moldovei, insa nu Petru Rares, ci Alexandru Lapusneanul.

Manastirea Caracalu

Mai trebuie spus si ca, dupa moartea Lapusneanului, vaduva sa, evlavioasa doamna Ruxandra, va rascumpara in 1568 cu 35.000 de aspri toate averile mobile si imobile confiscate de Sultanul Selim al II-lea.

 Manastirea Caracalu          Manastirea Caracalu

Ajutoarele romanesti au continuat si dupa acestia. Peste veacuri s-au trimis aici, din Moldova, importante ajutoare banesti pentru intretinerea si infrumusetarea manastirii. Danii au mai facut si Constantin Mavrocordat, Grigore Ghica alaturi de alti domni fanarioti.

Manastirea Caracalu – biserica si arhitectura complexului monahal

Biserica este mareata, zugravita artistic, in stil bizantin. Arhitectura bisericii are si elemente in stil moldovenesc. Manastirea, locuita de peste 100 de calugari in vremurile ei de glorie, astazi, este locuita de o obste ce numara un sobor de 64 de monahi de neam grec.

Manastirea Caracalu

In incinta manastirii se afla cinci paraclise si alte doua in afara. Tezaurul adaposteste frumose icoane vechi, sfinte vase liturgice, vesminte din fir si un epitaf din fir de aur pe matase visinie din secolul al XVIII-lea, donat din Moldova.

Manastirea Caracalu

Biserica Manastirii Caracalu adaposteste cateva odoare de mare pret: o particica din Sfanta Cruce, icoana facatoare de minuni a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, capul Sfantului Apostol Bartolomeu, degetul cel mic de la mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Policarp, episcopul Smirnei.

Manastirea Caracalu

Alte sfinte moaste mai sunt si mana stanga a Sfintei Mucenite Marina, particele din moastele Sfintilor Mucenici arsi in Nicomidia, de la Sfantul Mercurie si Sfantul Ioan cel Milostiv, de la Sfantul Haralambie si Sfantul Averchie, Sfantul Orest si Sfantul Mucenic Ghedeon.

Manastirea Caracalu

In Biserica se afla si o icoana facatoare de minuni pictata de un necunoscut zugrav in jurul anului 1540. In anul 1700 un incendiu a distrus toata manastirea cu exceptia icoanei – i-a fost ars doar spatele, fata ramanandu-i intacta.

Manastirea Caracalu

In biblioteca manastirii se pastreaza numeroase manuscrise si cateva pergamente, precum si o serie de hrisoave privitoare la istoria manastirii.

Manastirea Caracalu

In jurul acestei manastiri se afla mai multe chilii si colibe pustnicesti. Multi cuviosi romani s-au nevoit de-a lungul veacurilor pe aceste locuri, s-au rugat pentru ei si pentru noi si au multumit Maicii Domnului ca i-a invrednicit sa traiasca in gradina ei.

Pentru a vedea mai multe imagini cu Manastirea Caracalu, vizitati Galeria de imagini – Manastirea Caracalu – Sfantul Munte Athos.

Manastirea Caracalu

Acest articol a fost publicat în Caracalu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mănăstirea Caracalu – scurt istoric

  1. Miky zice:

    Pacat ca noi romanii care am contribuit foarte mult la refacerea manastirilor din Sf. Munte, nu avem si noi o manastire a noastra. Dar avem schitul Inaintemergatorului care este pentru noi romanii ca o manastire. Si mai avem si chilia de Colciu si schitul Lacul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s