Minunile Athosului

Parintele Alexandru, de la Chilia Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, este unul dintre acei muritori care au ales sa urmeze indemnul la desavarsire rostit de Hristos. Lasand in urma averi si familie, Parintele vietuieste de patru ani la Muntele Athos. Joi seara, el s-a aflat la Targu-Mures, unde le-a impartasit credinciosilor din experienta sa duhovniceasca, in cadrul conferintei „Crestinismul si problemele lumii contemporane”

Dupa ce a facut un istoric al Muntelui Athos, Parintele Alexandru a vorbit despre minunile care au avut loc si continua sa se petreaca pana in zilele noastre pe Sfantul Munte. Unul din cele mai puternice exemple in acest sens este manastirea Marea Lavra, unde de peste 1000 de ani, hambarele sunt mereu pline, nu datorita oamenilor, ci gratie harului lui Dumnezeu. La fel de graitoare sunt miracolele care au drept izvor icoanele Mantuitorului, Maicii Domnului si Sfantului Ioan Botezatorul. In continuare, parintele s-a referit la maladiile lumii contemporane – goana dupa bogatii, putere si placere, toate in dezacord cu viata intru Hristos. Apreciind ca omenirea a ajuns in vremurile apocaliptice, in care duhurile rele s-au dezlantuit cu toata puterea pentru a insela si diviza, Parintele Alexandru a spus ca singurul mijloc de a rezista asaltului raului este viata traita in curatie sufleteasca si trupeasca, calauzita de harul lui Dumnezeu.

Un material amplu despre conferinta oaspetelui athonit va putea fi citit in paginile „Ziarului de Mures”. Cu aceasta ocazie, Parintele Alexandru va raspunde si intrebarilor puse de cei care au luat parte la conferinta.

Publicam in avanpremiera un scurt fragment din cadrul conferintei, referitor la una din minunile care au loc in prezent la Sfantul Munte – schimbarea la fata a icoanei Prodromita, de la Schitul Prodromu, unde Parintele Alexandru s-a ocupat de primirea oaspetilor asezamantului monahal: „Am avut sansa sa fiu doi ani arhondar la Schitul Prodromu, intre 2001 si 2003, si multi, sute, mii de oameni au venit, si i-am dus sa le arat si sa le vorbesc despre sfanta icoana Prodromita, care este imbracata in argint, iar chipurile cele nepictate de mana sunt lasate descoperite si au o frumusete care nu poate fi descrisa… Si ducandu-ma acolo zilnic, si in fiecare zi de multe ori, am observat ce citisem candva: chipurile Maicii Domnului si ale Mantuitorului se schimba. Atunci cand vin crestini deschisi si cu buna dorinta de a afla har si de a afla ajutor de la Dumnezeu, cu inima deschisa si se inchina sfintei icoane, Mantuitorul zambeste. Apare un zambet pe chipul Lui pe care nu vi-l puteti inchipui cat de minunat si de frumos este. Si Maica Domnului isi lumineaza chipul. Cand se intampla sa vina acolo protestanti, necredinciosi, chipurile sunt mahnite, sunt umbrite. Am observat lucrul acesta, si nu l-am comentat cu altii, pentru ca este o minune, si este o traire, si o perceptie pe care unii o au, altii nu o au. Si atunci am zis: „sa nu ma pun intr-o situatie delicata si sa spun unora si sa zica ca e o parere a mea. Mai bine sa stau linistit si daca e sa le descopere Dumnezeu si Maica Domnului, vor vedea si ei. Daca nu, sa raman eu cu parerea mea”…

Ei, sa vedeti minune care s-a petrecut acum. A venit un credincios grec din Australia cu un calugar de la Marea Lavra, si cu o parte din familia lui, din Grecia. Cand au ajuns la sfanta icoana Prodromita, am observat cum Mantuitorul zambea. M-am bucurat si am zis: „Uite, sunt niste crestini adevarati!”. I-am dus dupa aceea la icoana Sfantului Ioan Botezatorul, si le-am spus ce v-am spus si dumneavoastra: „Uite, ce incruntat este Sfantul datorita faptului ca i-a gonit pe turci la 1821 si, greci fiind, fiind vorba de 1821, s-a aprins in ei mandria si bucuria invingatorilor, ca a fost victoria lor asupra turcilor, si s-au bucurat cand au auzit ca turcii au dat bir cu fugitii, goniti de icoana sfantului si de credinta noastra ortodoxa. Si atunci, le-am spus: „Pe cat de incruntat este sfantul acuma, pe atat de bucuros era Mantuitorul cand v-a vazut ca ati venit, si zambea”. Si au zis: „Dar cum zambea?”, si atunci mi-am dat seama ca ei nu dadusera atentie la ce vedeam eu. Si am spus: „N-ati vazut?” – „Nu, n-am vazut. Ne-am uitat, ne-am inchinat, am pus metanie, am aprins lumanari.”

Le-am spus: „Pai, cand vin oameni cu credinta puternica si adevarata, Mantuitorul zambeste, Pruncul zambeste, Maica Domnului se lumineaza. Cand vin protestanti, si atei, si necredinciosi, vin ca la muzeu, sunt tristi si chipurile nu au stralucire.” „Da? Ia sa vedem. Hai sa mergem inapoi si sa vedem”. Si am zis: „Doamne, daca se intampla sa fie o parere a mea. ma fac de ras”. Si am zis: „Doamne, ajuta-ma si descopera si lor ce mi-ai descoperit mie”, si m-am rugat, pe drum m-am tot rugat, si cand am intrat din nou in biserica mare, Pruncul stralucea si zambea mai tare ca niciodata, iar ei cand au vazut, s-au bucurat, mi-au multumit, imi sarutau mainile ca nu stiu cui, eu nu stiam cum sa le raspund, si a fost asa o bucurie, si ne-au dat lacrimile tuturor de bucurie. Icoana, sfanta icoana stralucea, Maica Domnului stralucea, Pruncul Iisus zambea, si era o bucurie si o fericire crestineasca, o comuniune pe care numai daca o traiesti o simti. Astfel de minuni se petrec acuma in Sfantul Munte, si se petrec mereu, si se petrec si in Romania, se petrec si in sfanta aceasta biserica, in caminele dumneavoastra, in manastirile din Romania, desi sunt atatea si atatea amenintari, si atatea si atatea ganduri vrajmase la adresa noastra.”

Ioan BUTIURCA, Sursa: Zi-de-Zi.ro

Acest articol a fost publicat în Schitul Prodromu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Minunile Athosului

 1. Szabo Doina zice:

  Dragi slujitori ai lui Dumnezeu,
  Este o fericire si mare bucurie pentru sufletul meu macar sa citesc minunile care se intampla in Sfintul Munte ATHOS. Va multumesc, va cinstesc si va iubesc.
  arh. Doina Szabo

 2. luiza zice:

  as vrea sa stiu daca mai exista icoana prodromitala muntele athos deoarece cunosc pe cineva care o are in posesie si nu stiu dak este autentica.aceasta icoaa a fost trimisa din grecia de 1 preot care este acolo.cred ca este autentica deoarece pare foarte veche siare pe spate scrisa pe scurt istoria ei si sigiliul.

 3. gavriilstiharul zice:

  Icoana Maicii Domnului Prodromiţa este zestrea cea mai de preţ a schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos. Pentru că Cinstitele Feţe nu sunt zugrăvite de mâini omeneşti. Icoana este făcătoare de minuni. O copie fidelă a icoanei se află în Moldova, la Vatra Dornei. Oamenii mărturisesc că şi aceasta săvârşeşte minuni. Se dovedeşte încă o dată că o icoană nu lucrează prin materia ei, ci prin imagine. Materia suntem noi – lutul cel stricăcios. Pe acest lut se află un sufet : imaginea. Suflet şi trup. Aşa a fost dintotdeauna. Dar icoana de la Vatra Dornei a fost zugrăvită de mâini omeneşti. De meşteri iconari la fel ca şi noi, cu păcate şi nevoi. Şi totuşi săvârşeste minuni.

  În copilărie am avut un vis. Se facea că eram într-o sală a oglinzilor, aşa cum se mai întâlnea odinioară prin bâlciurile noastre şi mă pierdusem de mama. Deodată, mama este în faţa mea, întinde braţele spre mine şi mă strigă. Brusc, din ea se desprinde o alta, apoi alta. Alerg spre una din ele, dar mă lovesc de imaginea din oglindă. Mă întorc, alerg spre alta. În tot acest timp, mama era din ce în ce mai departe şi mă striga, mă striga… Dar de fiecare dată, mă loveam de o imagine a ei. Eram din ce in ce mai speriat şi, deodată, m-am trezit. Mama era lângă mine şi mă mângâia pe frunte. Fusese un coşmar.

  Icoana de la Vatra Dornei nu este decât o oglindă a celei de la Schitul Prodromul. Şi, totuşi, săvârşeşte minuni. Original sau copie, Lucrarea dumnezeiască este Una. Contrar unor păreri devenite clişeu, conform căreia toate icoanele săvârşesc minuni, mărturiile oamenilor de pretutindeni ne arată că lucrurile nu stau deloc aşa. Puţine icoane săvarşesc minuni. Din dumnezeieşti raţiuni, care scapă minţilor noastre de pământeni, ele au fost alese în mod deosebit ca instrumente în iconomia mântuirii. Aşa cum într-o grădină, toate florile sunt bune şi frumoase, dar numai unele au darul de a fi de leac. Şi pe acestea, oamenii le caută în mod deosebit. Le pun la uscat şi fac fierturi prin care să se tămăduiască de diferite boli.

  Poate ca nimic din ceea ce pământesc nu-i atât de tulburator şi tainic precum o icoană. Un chip care nu-i numai chip. Este lucrare dumnezeiască şi putere. Într-o icoana, Creatorul, Dumnezeu Cel necreat, se lasă pe mâna creaţiei lui. Omul devine creator asemenea lui Dumnezeu. Din mâna lui iese, de cele mai multe ori, o capodoperă. Nicio icoană nu este zugrăvită perfect. Însă Dumnezeu îngăduie omului micile lui stângăcii. Ştie că ştiinţa lui e limitată şi nu poate face mai mult. Însă îi apreciază bunăvoinţa. Acolo unde este cazul, îl corectează. Aşa s-a întâmplat şi cu icoana Prodromiţa. Meşterul iconar Nicolau Iordache din Iaşi se poticneşte inexplicabil la zugrăvirea Sfintelor Feţe ale Fecioarei Maria şi a Pruncului Iisus din braţele ei. Speriat şi mâhnit că poate şi-a uitat meşteşugul sau o voinţă mai puternică se opune, acoperă icoana, încuie atelierul si amână totul pentru a doua zi. În dimineaţa următoare, rămâne uimit că icoana era desăvârşită, fără să înţeleagă cum se petrecuse această minune. Nu zice ore Sfântul Apostol Pavel, în Epistola a doua către Corinteni, că, atunci când este slab, este tare?

  Priviţi la chipul Fecioarei. Tulburator. Poate în nicio altă icoană, chipul ei nu este zugrăvit atât de hotărât. Dumnezeieşte de hotărât. Ferm să ne smulgă fără şovaire din ghearele celui rău.

 4. Rodica zice:

  Doamne ajuta!
  Fiind femeie si neavand cum sa ajung in Sfantul Munte, as vrea sa trimit catre Manastirea Prodromu un pomelnic al familiei, sprea a se ruga fratii si Parintii de acolo pentru mantuirea noastra.
  Pentru asta am nevoie de adresa si sa stiu daca trebuie ca scrisoarea sa fie recomandata.

  • TATIANA,ILEANA-STELUTA,GEORGE,OVIDIU-ALEXANDRU SI ADINA=ZAMISLIRE PRUNCI ,IDEM BIANCA SI IONUT,ANCA ,EMIL,RADU,CRISTINA ,AURICA,ELENA,ELENA,ILONCA,MARIA,EUGENIA,IULIANA,ILEANA,VIORICA…SI PT TOTI ROMANII BOLNAVI CU DRAGOSTE DE SF.TREIME SI SF.FECIOARA MARIA .DOAMNEAJUTA ROMANIA CACI MULTA SUFERINTA TREBUIE SA INDURAM AMIN. BUNUL DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE SI SF,SARBATORI PLINE DE PACE,FERICIRE SI LUMINA DIVINA PT.DV. TOTI CEILALTI FRATI CALUGARI,RUGATORI.

 5. crestinortodox zice:

  aparamortodoxia cel mai nou id de messenger

 6. LILIANA zice:

  SLAVA SI MARIRE TIE DOAMNE ,SLAVA SI MARIRE TIE MAICA PRE CURATA SI TUTUROR SFINTILOR TAI DOAMNE AL PUTERILOR IN VECII VECILOR AMIN.

 7. varvara43 zice:

  RAI SI IAD Acum,cind lumina cea lina, A sfintei slave ceresti, Patrunde in case si-n suflet, Iar tu prin asta traiesti, Acum, cind se-apropie ceasul, Cind tot raul peste noi va veni, Pamintul va arde cu ura, Si oameni pe el vor muri.Acum,e timpul crestine, Sa vezi in viata ce-ai dat, Sa mergi unde tii locul, Sufletului tau zbuciumat, Acum,in ceasul din urma, Faptele tale vorbesc, Iar daca toate sint bune,Sufletu-ti in Rai il primesc, Iar daca faptele-ti rele,Tu insuti nu le plingi,In Iad ti-e locul crestine, La grele si groaznice munci. Acum, e timpul cu totii, Sa ne intoarcem catre Hristos, Si Biserica Lui cea Sfinta, S-o slavim impreuna ca frati, Sfinta treime,pe noi ne iertati. Varvara43.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s