Din nou despre Ioannikios Simonopetritul

ioannikios010Acum doi ani scriam câteva rânduri despre părintele Ioannikios de la Mânăstirea Simonos Petras. Am voit să văd cum se mai află şi l-am căutat iarăşi în lăcaşul de pe stâncă. A rămas acelaşi monah aristocrat, iar anii parcă n-au trecut peste el! Funcţia de epitrop al mânăstirii nu l-a schimbat: este la fel de primitor ca altădată. Aşa că de dimineaţă, după Liturghie, pater Ioannikios Antoniadakis m-a învitat la o cafea elenika, pe unul din balcoanele Simonopetrei. Şi după ce am privit răsăritul soarelui de după Athon, mi-a povestit cum a ajuns el de fapt în Athos.

Aşa am aflat că de fapt este american de origine şi că are un master în Economie la Harvard. Părinţii, greci fiind de obârşie, s-au gândit să-i ofere un cadou de absolvire şi i-au înmânat biletul de avion pentru o vacanţă la Athena. Aici a stat la o rudă mai îndepărtată, un preot care, după ce a stat de vorbă cu el, l-a sfătuit să meargă în Muntele Sfânt şi să-l caute pe un om al lui Dumnezeu, avva Efrem Katunakiotul, care mântuitor sfat îi va da pentru viaţă. Şi a ascultat părintele povaţa şi a luat drumul sfânt al Karouliei şi Katunakiei. Gheronda l-a ascultat şi i-a zis să stea la chilie cu el câteva zile şi să se roage, că Maica Domnului îi va învăţa ce drum să aleagă. Iar după patru zile de post şi rugăciune i-a spus bătrânul să meargă la Simonos Petras, că e voia Preacuratei, şi acolo să rămână. Şi tânărul n-a mai plecat peste ocean, ci s-a dus acasă, la Mănăstirea Sfântului „Simon de pe piatră”. Au trecut cu mult mai mult de 20 de ani de atunci, dar părintele Ioannikios împrăştie cu dărnicie şi acum aceeaşi dragoste frăţească tuturor celor pe care îi întâlneşte. A voit să-mi spună că nu tatăl său este călugăr în Athos, dar că au în mânăstire doi monahi francezi, tată şi fiu. În schimb, mama sa este închinoviată la Ormilia, metoc al Mînăstirii Simonos Petras, unde egumenă este fiica ei şi sora lui!…

Cu adevărat au ştiut dar, să aleagă cele cu adevărat bune de cele părelnic bune şi n-au dat întâietate nălucitoarelor amăgiri cu care ne tulburăm noi viaţa! Cine iubeşte lumea şi cele din ea, nu-i cu putinţă să nu se întristeze, fie doar şi arareori. Dar cel ce şi-a agonisit negrija acestor lucruri, acela şi-a învins patimile, aşa că e cu neputinţă să nu-i fie alipită inima de bucurie. Iar pater Ioannikios niciodată n-a făcut loc tristeţii pe faţa sa…

George CRASNEAN

Acest articol a fost publicat în Simonos Petra. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Din nou despre Ioannikios Simonopetritul

  1. Pr. Proca constantin zice:

    vreau si eu daca imi ajuta Maica Domnului sa merg in luna iulie la Sf. Munte.La Simonos Petras trebuie sa stiu engleza sau greaca,nu? As vrea sa discut cu parinti imbunatatiti… Vreun sfat aveti pt. mine?

  2. stefan zice:

    nu ma pronunt in ceea ce priveste viata parintelui Ioannikios pentru ca nu stiu nimic, insa cit priveste maica egumena de la manastirea Ormylia, maica Nikodimi, aceasta este sora parintelui Atanasie Simonopetritul, si NU a parintelui Ioannikios. Parintele Atanasie o are pe mama sa in Ormylia ca simpla monahie, iar pe sora sa ca egumena din 1975.
    Intr-adevar, multii parintii de la Simonos Petras au pe cite cineva din familiile lor la Ormylia, insa persoana care a scris articolul de mai sus a facut o confuzie in ceea ce o priveste pe mama parintelui Ioannikios, cum ca ar fi egumena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s