Ghidul pelerinului in Sf. Munte Athos

Acest scurt ghid al pelerinului este redactat din perspectiva pragmatică a unui mirean care a făcut deja acest drum pentru folosul sufletului său. Sfaturile de aici sunt publicate pentru a ușura organizarea pelerinajului pe Sfântul Munte Athos.

Cine are acces pe Sfântul Munte Athos?

Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite „avathon”), indiferent de religie. Băieții sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit diamonitirion (vezi ). Zilnic se acordă un număr de 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși.

Diamonitirionul trebuie prezentat ori de câte ori pelerinul solicită cazare la mănăstiri sau schituri și costă 25 EUR / persoană.

Pe sfântul Munte sunt permise doar mașinile mănăstirilor și ale celor care lucrează acolo, vizitatorii trebuie deci să lase mașinile personale în Ouranopoli.

Cum se ajunge pe Sfântul Munte Athos?

Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos este o mică stațiune-port la marea Egee, Ouranopoli. Această localitate se află la aproximativ 140 km est de Tesalonic și este accesibilă fie cu autoturismul personal fie cu autobuze care fac regulat transport între Tesalonic și Ouranopoli (pentru orarul autobuzelor contactați KTEL HALKIDIKI, 33 Kifisias Street, Tel. (2310) 2310-316555). Autoturismele pot fi lăsate într-o parcare cu plată aflată în imediata apropiere a portului Ouranopoli sau în stațiune, ceva mai departe de port.

Permisele de intrare se ridică de la biroul din port începând cu ora 9. Pentru cetățenii români este necesar actul de identitate comunicat în cererea de acces (carte de identitate sau pașaport) și tot cu această ocazie se plătește și taxa de acces pe Munte.

Ferryboat-ul pleacă din Ouranopoli la ora 9:45 și are ca destinație mănăstirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon și în cele din urmă portul athonit Daphni. Biletul dus-întors costă 14 EUR. În portul Daphni așteaptă autobuzele care vor duce pelerinii până în capitala Sf. Munte, Karyes, prețul unei curse fiind de 3 EUR.

Odată ajunși în Karyes pelerinii pot lua microbuze (vezi Microbuze de transport către mănăstiri (unii șoferi sunt români)) spre diverse mănăstiri. Întrebați chiar și în limba română, unii șoferi sunt români și vă pot da relații exacte despre rute.

Pentru întoarcerea de pe Munte, autobuzele circulă din Karyes spre Daphni la ora 10:45 astfel încât să ajungă la timp pentru legătura cu ferryboat-ul.

Cursa ferry între Ouranopoli-Daphni și retur se poate anula în caz de condiții meteo nefavorabile. Fiți pregătit cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopți în oricare dintre cele două porturi.

Obținerea permisului și a cazării în Sfântul Munte Athos

Dacă vă hotărâți să vizitați Sfântul Munte Athos, aceștia sunt pașii de urmat:

 • Cereți binecuvântare duhovnicului.
 • Postiți, vă mărturisiți și vă împărtășiți curat înainte de plecare (asta dacă nu v-ați propus mărturisirea la un părinte atonit). Nu uitați că vrăjmașul pândește și va trimite săgețile sale otrăvite în chip de tot felul de ispite. Nu disperați, Dumnezeu e mare si mult-milostiv!
 • Sunați la mănăstirile și schiturile pe care doriți să le vizitați și solicitați cazare pentru fiecare noapte petrecută pe Sfântul Munte. În mod normal puteți petrece doar o noapte într-un loc dat însă se acceptă și excepții. Aveți grijă ca distanța dintre locurile consecutive să nu fie foarte mare pentru a nu petrece inutil timp pe drumuri.
 • Sunați la Schitul Prodromul sau la oricare dintre chiliile Schitului Lacu (ambele schituri sunt românești) și rugați-i să vă intermedieze obținerea permisului pentru Sfântul Munte. Aceasta este cea mai sigură și mai rapidă cale de obținere a permisului pentru români. (Odată aprobat, permisul se va ridica în ziua urcării pe munte de la biroul din Ouranopoli).
 • Alternativ, permisul se poate obține și de la Biroul pentru pelerini din Tesalonic, Bd. Egnatia nr. 109, tel. +30-2310-252578; 252575 și fax +30-2310-222424.

Lista obiectelor de luat în pelerinaj

 • Pașaportul sau cartea de identitate.
 • Pomelnic pentru cei vii și cei răposați. Se pot face mai multe copii, pentru a da câte una părinților împreună cu o sumă de bani, după posibilități.
 • Carte de rugăciuni și/sau acatistier (pentru momentele de liniște și rugăciune personală).
 • Lanternă, preferabil cu baterii de capacitate mare tip D (R20). Cele mai multe mănăstiri nu au curent electric sau dacă au e doar un bec firav și o priză la care se poate doar încărca telefonul mobil.
 • Pelerină de ploaie sau îmbrăcăminte adecvată zilelor ploioase.
 • Un carnet pentru notarea evenimentelor și a odoarelor văzute în diverse lăcașuri.
 • Aparat foto și acumulatori de rezervă. Filmarea nu este permisă pe Muntele Athos, fotografierea interiorului bisericilor se face doar cu permisiunea călugărilor.
 • Telefon mobil (nu uitați să-l deschideți doar când e necesar, veți avea puține șanse să-l încărcați, mai ales într-un grup mare care concurează pentru aceeași priză).
 • Bani (preferabil bancnote mai mici de 100 EUR pentru a putea da la pomelnice și a plăti pentru diverse produse de vânzare la pangarele mănăstirilor).
 • Mâncare neperisabilă (conserve, fructe, batoane de ciocolată, etc.). În interiorul mănăstirilor nu se mănâncâ carne (afară de pește și fructe de mare).
 • Rucsac (util pentru deplasările uneori lungi și obositoare).

din Muntele Athos

Acest articol a fost publicat în Pelerinaje la Sfantul Munte Athos. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ghidul pelerinului in Sf. Munte Athos

 1. Mihai Svasta zice:

  Am o intrebare: am mai fost pe Sfantul Munte in 2009; atunci un prieten grec mi-a obtinut Diamonitirion-ul. Acum as vrea sa merg din nou, impreuna cu tatal meu si cu fiul meu, deci nu mai sprijinul unui cetatean grec. Cum procedez: sun mai intai la manastiri pentru a avea cazarea asigurata sau sun mai intai la Salonic si cer Diamonitirion-ul si apoi imi aranjez cazarea la manastiri ?

 2. pr.gherasim zice:

  Draga Mihai,
  Dupa ce ai facut un program al pelerinajului si cunosti ziua intrarii in Sf.Munte,trimite fax la Prodromu sau Lacu,da datele personale(nume,prenume,seria si nr.C.I.,data nasterii) si ziua intrarii in Athos, apoi mai suna peste 3-4 zile si verifica primirea faxului.Oricum,acestea cu 2 saptamani inaintea plecarii. Apoi,dupa planul de program te anunti la manastiri sa te primeasca. Vei vedea ca Maica Sfanta te va ajuta si va va primi in Livada Sa. Urmeaza si sfaturile de mai sus,dar ATENTIE! la biroul din Uranopoli,de langa benzinarie, nu mergi la ora 9-e tarziu-(rog corectie)ci la 7.15,iar apoi la bilete pentru vapor,la ora 8 deschide,si va imbarcati

 3. ionzamfir zice:

  EXTREM DE FOLOSITOR . MULTUMIM MULT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s