SA NU IL UITAM PE STARETUL EFREM VATOPEDINUL IN RUGACIUNILE NOASTRE

Adevaratele motive pentru arestarea parintelui Efrem sunt lupta impotriva independentei Athosului si impotriva influentei rusesti de acolo, considera seful Fundatiei Prietenilor Vatopedi

Moscova, 30 Decembrie, Interfax – Seful Fundatiei Societatea Prietenilor Manastirii Vatopedi, membru in Camera Publica a Federatiei Ruse, Serghiei Rudov, a dat glas versiunii sale asupra persecutiei judiciare a staretului Vatopedi, arhim. Efrem.

”Credem ca sunt doua principale motive.

Primul este vechea cerinta a Uniunii Europene ca Grecia sa termine cu Athos si sa ii deschida frontierele, sa elimine regimul de vize separat si guvernarea Chinotitei din Sfantul Munte Athos.

Al doilea motiv cred ca este influenta crescanda a rusilor in Athos”, a spus Rudov la un canal TV.

El crede ca acuzatiile impotriva clericului sunt incredibile ”in absurditatea lor”.

”La inceputul sec. 20 multe din proprietatile din Grecia apartineau Bisericii si manastirilor. Dar in 1920-1923, atunci cand grecii au inceput sa se mute din Turcia catre patria-mama (cei care n-au fost masacrati de turci au fost alungati din casele lor si din paminturile care sunt grecesti de 3000 de ani), manastirile au dat multe din pamanturile lor oamenilor. Chiar si dupa estimarile facute de cei care se opun Vatopedi-ului, pamantul dat statului costa acum nu mai putin de 8 milioane euro”, a spus Rudos intr-un interviu acordat Komsomolskaya Pravda.

El a fost recent in Grecia, unde s-a intalnit cu parintele Efrem. Seful Fundatiei a mai spus ca acesta este ”un om foarte bolnav”.

”Sederea in friguroasa Rusie a fost o incercare serioasa pentru el. Si cand l-a vizitat pe Patriarhul Ilia al Georgiei, nu a fost departe de moarte. Parintele Efrem are nevoie de atentie medicala constanta.

A fost interogat timp de 30 de ore in Grecia. Si i-au spus in timpul interogatoriului: ai fost in Rusia, ai vorbit cu Putin, cu Medvedev, dar ei nu te vor ajuta,” a spus Rudov. […]

Ortodocsii rusi se ridica in apararea calugarului arestat de la Vatopedi

Moscova, 29 Decembrie, Interfax – Arestul recent din Grecia al Arhim. Efrem, superiorul Manastirii Vatopedi din Sfantul Munte, pe baza suspiciunilor de frauda si sperjur, a provocat agitatie in comunitatea ortodoxa rusa, care a pus bazele unui comitet pentru a face campanie pentru achitarea sa.

Crearea acestui comitet in apararea parintelui Efrem, numit Aparati Muntele Athos, a fost rezultatul unei intalniri a unui grup ce lucreaza pentru achitarea staretului, a spus Interfax Fundatia Internationala pentru Cultura si Alfabetul Slavon. Intalnirea a fost tintuta la sediul Fundatiei din Moscova.

Comitetul are de gand masuri prin care sa atraga atentia publicului asupra cazului parintelui Efrem si asupra actiunilor prin care guvernul grec incalca drepturile calugarlor din Muntele Athos. Masurile vor include o cercetare a legalitatii internationale a acuzatiilor aduse parintelui Efrem si o cerere catre guvernul rus sa isi “formuleze o pozitie asupra problemei”.

Comitetul planuieste, de asemenea, sa organizeze demonstratii publice in fata Ambasadei Greciei din Moscova. In Comitet sunt reprezentate, pe langa Fundatia Internationala pentru Cultura si Alfabetul Slavon, Consiliul Organizatiilor Publice Ortodoxe, grupul Marsul impotriva Coruptiei, clubul… de motociclisti (?! – n.n.) Lupii de noapte, Uniunea Fratiilor Ortodoxe si Credinta si Valoare, fundatia veteranilor de razboi, alaturi de alta fundatie a veteranilor, Cavalerism.

sursa: Saccsiv, par. Timotei

Acest articol a fost publicat în Articole interesante. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s