Ajutaţi la construcţia unui paraclis (biserică) la Schitul românesc Lacu din Sfântul Munte Athos

Sfantul Munte Athos este fortareata duhovniceasca a Ortodoxiei, in care convietuiesc de veacuri monahi din toate tarile ortodoxe, drept simbol al unitatii si universalitatii credintei ortodoxe. Prezenta romaneasca a fost intotdeauna numeroasa in aceste locuri sfinte, iar dupa caderea Constantinopolului (1453), capitala imperiului Bizantin, Tarile Romane au preluat prerogativele de protector al locurilor sfinte din Tara Sfanta, Muntele Sinai si Muntele Athos. In acest sens, domnitorii si boierii romani au rezidit si refacut cladirile si au inzestrat cu odoare sfinte manastirile ortodoxe care s-au aflat sub stapanirea turceasca mai bine de 400 de ani. Astfel, pe langa numeroase danii romanesti facute pentru Muntele Athos, a existat intotdeauna aici si un mare numar de calugari romani, care au avut propriile lor chilii si schituri, unde slubele sfinte s-au savarsit intotdeauna in limba romana si unde monahii romani s-au rugat fierbinte pentru tara si poporul lor. In Sfantul Munte Athos s-a creat un adevarat focar de cultura si duhovnicie, din care s-a hranit veacuri de-a randul poporul roman prin manuscrisele care erau aduse de aici in Romania si prin marile personalitati duhovnicesti romanesti care s-au format in acest loc sfant, dintre care amintim doar pe Paisie Velicicovski si Calinic de la Cernica. Acesta din urma a vietuit la "Schitul Lacu" mai bine de un an de zile.

Prima consemnare a Schitului romanesc Lacu dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea. In anul 1754 vietuiau aici 30 de calugari, pentru care, in anul 1760, ieromonahul Daniil de la Manastirea Neamt, din Romania, contruieste pentru ei o biserica de lemn in cinstea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. Aceasta se va rezidi din temelii intre anii 1900-1904, slujindu-se aici pana in ziua de azi Sfanta Liturghie, in limba romana, in toate duminicile si sarbatorile de peste an.

La inceputul secolului XX exista in jurul bisericii un complex de chilii si colibe, 24 la numar, in care vietuiau peste 120 de monahi ce se smereau zi de zi si noapte de noapte prin munca, post si rugaciune. In Sfantul Munte o chilie reprezinta o casa cu paraclis (biserica) in care locuiesc 7-8 monahi, cuprinzand si camerele de oaspeti, sala de mese si alte dependinte. Un numar de asemena chilii impreuna cu biserica mare a schitului si cimitirul formeaza un schit.

Obstea chiliei romanesti "Sfantul Antonie cel Mare" din "Schitul Lacu", cu hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, din Sfantul Munte Athos, Grecia, face un calduros apel catre binevoitorii crestini, pentru un ajutor financiar in scopul terminarii lucrarilor de reconstruire a Chiliei "Sfantul Antonie cel Mare".

Chilia "Sfantul Antonie cel Mare", pentru a carei reconstructie solicitam ajutor, a suferit cu timpul stricaciuni foarte mari din cauza vremurilor vitrege, fiind intr-un fel parasita datorita lipsei de vietuitori, situatia care a durat mai bine de 30 de ani, motiv pentru care pana in 2001 a fost o ruina. Reconstruirea chiliei s-a impus ca o necesitate, intrucat dupa anul 1990 calugarii romani au reinnoit viata in schit, prin venirea lor din tara in numar tot mai mare. Lucrarile de reconstructie la aceasta chilie au inceput in anul 2001 si am ajuns la faza de finisare a interiorului si de zidire a unui Sfant Paraclis (biserica) corespunzator, ceea ce la preturile pentru materiale practicate in Grecia ar mai necesita fonduri apreciate la 50.000 euro. Se cuvine sa mai aratam ca aceste comuniatati ale romanilor sunt asezate intr-o zona greu accesibila vizitatorilor, nu au nici un fel de venit financiar pentru a fi intretinute si aici nu se primesc salarii. Ceea ce prisoseste din dania dumneavoastra, va fi intrebuintat la chilia "Acoperamantul Maicii Domnului" care are nevoie de ajutor grabnic si la alte chilii cu vietuitori
romani din Sfantul Munte.

schitul-lacu-imagini-constructie-chilie.jpg

Imagini din timpul construirii corpului de chilii, finalizat in prezent.

schitul-lacu-sfintirea-chiliei-antonie-cel-mare.jpg

Sfintirea chiliei Sfantul Antonie cel Mare.

schitul-lacu-paraclis-mult-inainte-apel.jpg

Bisericuta paraclis pentru reconstructia careia se solicita ajutorul Dvs.

Ajutoarele financiare se pot depune in conturile:

4202-012599 -001/ROL (in lei)
4202-012599-003 in EUR
4202-012599-002 in USD

Pentru transferurile din strainatate indicati
COD SWIFT: PIRBROBU

Deschise la PIRAEUS BANK ROMANIA, Agentia UNIREA, Bucuresti, pe numele TRIF Nicolae.

In vederea aprobarii acestei cereri, daca este nevoie si gasiti de cuviinta, ne puteti contacta la adresa:

GRECIA, Muntele ATHOS
Caries – theta.gifK 26 (theta.gif = theta)
Schitul LACU
Chilia Sfantul Antonie cel Mare
Mobil: 0030-694-7583782

Va multumim anticipat pentru dragostea si intelegerea dumneavoastra, iar noi, smeritii monahi, va vom pomeni zilnic in smeritele noastre rugaciuni, precum si la Sfanta Liturghie, trecandu-va in randul binefacatorilor si chiar al ctitorilor acestui lacas sfant. Rugam pe bunul Dumnezeu sa rasplateasca cu cele ceresti obolul Dumneavoastra.

DOAMNE AJUTA!

Cu smerenie si dragoste crestineasca,
Monah Nikifor TRIF si obstea

schitul-lacu-paraclis-inainte-apel.jpg

Stadiul actual al lucrarilor si locul in care va fi construit paraclisul.


ASEZAMANTUL ROMANESC "Schitul LACU" din SFANTUL MUNTE ATHOS

schitu-lacu-vedere-generala-a-vaii.jpg

Valea Schitului Lacu

Schitul LACU cuprinde:

– Biserica Mare cu hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, unde sa fac slujbele in Duminici si sarbatori

si 8 (opt) chilii razletite pe o suprafata relativ intinsa, fiecare cu paraclisul (biserica) ei, unde in fiecare se slujesc zilnic Sfanta Liturghie si cele sapte laude:

1. Chilia BUNA VESTIRE – 9 vietuitori
Staret: parintele Stefan

2. Chilia SFANTUL ARTEMIE – 8 vietuitori
Staret: parintele Pimen

3. Chilia SFANTUL PROOROC ILIE – 2 vietuitori
Staret: parintele Sofronie

4. Chilia INTAMPINAREA DOMNULUI – 4 vietuitori
Staret: parintele Acachie

5. Chilia INALTAREA DOMNULUI – 4 vietuitori
Staret: parintele Paisie

6. Chilia SFANTUL IERARH NICOLAE – 5 vietuitori
Staret: parintele Rafael

7. Chilia ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI – 3 vietuitori
Staret: parintele Isidor (ajutor grabnic)

8. Chilia SFANTUL ANTONIE CEL MARE – 4 vietuitori
Staret: parintele Nichifor (ajutor grabnic)

sfantul-dimitrie-lacu.jpg

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

după Sfaturi Ortodoxe

Acest articol a fost publicat în Schitul Lacu, Sf. Pavel. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Ajutaţi la construcţia unui paraclis (biserică) la Schitul românesc Lacu din Sfântul Munte Athos

  1. crenguta elena zice:

    as dori sa stiu daca pot trmite niste imbracaminte groasa, aveti zapada iarna? este frig ce temperatura e acolo pe muntele atos?

  2. Liliana Florea zice:

    as dori sa stiu daca mai sunt valabile conturile de mai sus , as dori sa fac o depunere ???- va multumesc mult ptr raspuns
    ” Ajutoarele financiare se pot depune in conturile:

    4202-012599 -001/ROL (in lei)
    4202-012599-003 in EUR
    4202-012599-002 in USD

    Pentru transferurile din strainatate indicati
    COD SWIFT: PIRBROBU

    Deschise la PIRAEUS BANK ROMANIA, Agentia UNIREA, Bucuresti, pe numele TRIF Nicolae.

  3. Dumitriu Liviu zice:

    buna ziua si doamne ajuta
    vreau sa ajung la schitul lacu impreuna cu fratele meu.cine ma poate ajuta si indruma cum sa procedez,ce formalitati trebuie sa indeplinesc,etc.multumiri si multa sanatate

  4. Mihaela Staicu zice:

    Buna ziua,
    Sant inginer constructor proiectant (absolventa de 2 facultati) si m-as simti onorata sa va pot ajuta la proiectele pentru construirea asezamantelor de credinta de pe muntele Athos.

  5. gherasim zice:

    Dumitriu Liviu – da-mi e-mailul tau si te voi ajuta. Eu,pr. Gherasim, am:gherasimfratila@yahoo.com.Doamne ajuta !

  6. GEORGETA zice:

    Buna ziua si Doamne ajuta!
    Parinte,
    Am vorbit cu conducatorul uneia din cele mai puternice institutii din tara, un om cu credinta, si am avut promisiunea ca va face posibila o donatie importanta. I-am rugat deasemenea sa va ajute cu utilaje casate – dealtfel foarte bune si a fost de acord. Insa, pentru a putea duce la indeplinire, are nevoie de o solicitare scrisa din partea schitului, chiliilor, in care sa se precizeze ce constructii aveti in lucru, ce suma de bani v-ar rezolva problema si ce tip de utilaje, masini v-ar usura situatia.
    Va rog, contactati-ma pe adresa de e-mail pe care v-am dat-o pentru alte detalii, pentru ca nu am convingerea ca respectivului conducator ii place sa fie publica aceasta problema. Doamne ajuta! Georgeta

  7. Negara Mihai zice:

    Buna ziua,sint stranepotul staretului Pavel Neofit Negara,as vrea foarte mult sa aflu cind sa petrecut,el a fost in 1980 acasa in basarabia,dupa aceea am primit citeva scrisori si fotografii,dar mai mult nu stim nimic.
    Multumesc anticipat.

  8. gina zice:

    care este suma ce trebuie depusa ca sa fii considerat ca si ctitor. Va multumesc din suflet daca imi raspundeti. Ma intereseaza f,f,f. mult.Va rog sa-mi raspundeti si daca sint alte modalitati de contributie pt. a fi pomenit ca si ctitor.DUMNEZEUsa va ajute in aceasta minunata lucrare!

  9. alin zice:

    sa vrea sa las un pomelnic la un preot sau la cineva care se duce acolo pomelnicul este Aurel si Liliana si cu familia lor aurel este paralizat la pat si nu se poate misca doar cu ajutorul cuiva va rog frumos sal treceti pentru scularea din patul dureri si ertarea pacatelor el a stat in coma vreo luna la spital familia un copil de 14 ani si cu fratii mai mici au stat singuri acasa cu toate treburile gospodaresti el a cazut din caruta cu popusoi direct in cap si a paralizat var rog rugativa pentru el ca nu au nici un venit decat alucatia daca nu se scoala din pat cine va duce familia va rog sal ajutati DOAMNE AJUTA….AMIN

Lasă un comentariu