Mănăstirea Sf. Pantelimon

Această mănăstire a fost întemeiată prin sec. XI sub împărăţia lui Alexe I. Comneanul, de către câtiva călugări veniti din Rusia si au avut ca la 3000 călugări. Între 1812-1821, Scarlat Calimah domnul Moldovei a zidit din temelie, biserica şi chiliile. Pictura este de o frumuseţe rară.

Aici se află icoana Sf. Pantelimon făcătoare de minuni, având şi moaste. Pisania de la intrare arată pe Scarlat Calimah ca ctitor fondator. Capul de Bour al Moldovei a fost sculptat în piatră cu data de 1819, si pe turnul înalt de lângă trapeză. Intre anii 1887-1888, a fost refăcută de tarul Rusiei Alexandru al III-lea.

Sfinte Moaste: Capul Sf. Pantelimon, părticele din moastele Sf. Iosif păzitorul Sf. Fecioare, o părticică din moastele Sf. apostol Toma si o bucată din piatra care a fost pe mormântul Domnului si multe alte.

In interior sunt vreo 70 paraclise. Averile din care se întretine se găsesc la Istanbul si în Rusia. Are si o bibliotecă foarte bogată, 24 evanghelii pe pergament din sec. XI-XV-lea, 69 manuscrise pe pergament cuprinzând materii bisericesti din sec. XI-XIV-lea si 126 manuscrise de muzică bisericească din sec. XIII-lea.

Acest articol a fost publicat în Sf. Pantelimon. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu